14 Ocak 2017 Cumartesi

Tshirt hangi kumaştan yapılır? Süprem kumaş nedir?

Tshirt hangi kumaştan yapılır? Süprem kumaş nedir?

Süprem kumaş RL düz örgü tekniğiyle üretilmektedir.
RL düz örgü ile üretilmiş kumaşların bir tarafında düz  ( R ), diğer tarafında ise yalnızca ters ( L ) ilmekler görülür.
RL örgülerin desenlendirilmesinde askı, atlama gibi yardımcı örgü elemanları ile çalışarak değişik görüntüler elde edilir.  Jakar tekniğiyle renkli desenler elde edilebilir.Renkli iplikler ile enine yönde çizgiler gibi desenler uygulanabilir. Ayrıca iğne ve çelik dizilişlerinin düzenlenmesiyle değişik desenler elde etmek mümkündür.

SUPREM KUMAŞ ÖZELLİKLERİ
- Ön yüzleri ve arka yüzleri birbirinden farklı görünüşe sahiptir.
- Tüp şeklinde üretilen, ancak kesilerek açık en şeklinde de kullanılabilen kumaşlardır.
- Ribana ve interlok kumaşlara göre süprem kumaşlarda daha geniş enler elde edilebilir.
- Hem enine hem boyuna yaklaşık aynı oranda esner.
- Fazla esnetildiklerinde şekilleri bozulabilir.
- Giysi olarak kullanıldıklarında esnekliklerinin az olması nedeniyle diğer atkı yönlü örme kumaşlara göre vücudu sarmaları daha kötüdür.
- Süprem örme kumaş örgüsü diğer örgülere göre daha az desenlendirme olanağına sahiptir
- Örgü raporu tek plaka üzerinde bir iğnede oluştuğu için birim alandaki harcanan iplik miktarı en az olan örgü çeşitidir.
- Kesildiklerinde yanlardan kumaşın arka yüzüne doğru, üst ve alttan  kumaşın ön yüzüne doğru kıvrılmalar meydana gelir
- Buruşmaya eğilimleri azdır.

Suprem örme kumaşlar özellikle yazlık dış giyimde, sportif kıyafelerde, tıbbi giysilerde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca iç giyimde de kullanımı az olsa da kullanılmaktadır.
Zımparalı süprem (düz boya), Ringelli süprem, likralı ringelli süprem, buklet süprem, simli süprem gibi çeşitleri vardır.


Kısa kollu tshirt, v yaka tişört, basic tişörtler genelde süprem kumaştan yapılır. Süprem kumaştan yapılmış örnekleri Ulus Tshirt web sitesinde görebilirsiniz. www.ulustshirt.com

10 Ocak 2017 Salı

Taklit Ürün Yapana 3 Yıl Hapis


Yabancı yatırımcıların dört gözle beklediği Sınai Mülkiyet Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre, teknolojinin her alanındaki buluşlara yeni olması, buluş basamağı içermesi ve sanayiye uygulanabilir olması şartıyla patent verilecek.
CAYDIRICI HÜKÜMLER VAR
Marka sahibinin yetkisinde olan markayı kullanma hakkına, başkalarınca tecavüz edilmesini engellemek amacıyla, caydırıcı hükümler getiriliyor. Marka sahibinin izni olmadığı sürece marka kullanımı, markanın aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanarak markanın taklit edilmesi marka hakkına tecavüz sayılacak.
Taklit markayı taşıyan ürünleri, bu durumu bildiği veya bilmesi gerektiği halde satan, dağıtan, bir başka şekilde ticaret alanına çıkaran, ithal ve ihraç eden, ticari amaçla elde bulunduran veya bu ürüne dair sözleşme yapmak için öneride bulunan kişiler de marka hakkına tecavüz etmiş olacak.
Marka hakkına tecavüze ilişkin cezai hükümler de kanunda yer alıyor. Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz  ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Marka koruması olduğunu belirten işareti kaldıran kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.
Başkasının hak sahibi olduğu marka taklit edilerek üretilmiş malı, satan kişi hakkında bu malı nereden temin ettiğini bildirirse cezaya hükmolunmayacak.
ADI ARTIK ‘TÜRK PATENT’
Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre, başvuru tarihinden başlamak üzere patentin koruma süresi 20 yıl, faydalı modelin koruma süresi 10 yıl olacak. Bu süreler uzatılamayacak. Türk Patent Enstitüsünün adı Türk Patent ve Marka Kurumu olarak değiştiriliyor. Kurumun kısa adı da “Türk Patent”olarak düzenleniyor. AB düzenlemesine paralel olarak, 7 yıl sonra yürürlüğe girmek üzere, markalara idari iptal getiriliyor, marka tescil süreçleri kısaltılıyor.
HIZLI İMHA EDİLECEK
Kanunda yer alan suçlar sebebiyle el konulan veya muhafaza altına alınan suça konu eşya, zarara uğraması veya değerinde esaslı ölçüde kayıp meydana gelme tehlikesinin varlığı ya da muhafazasının ciddi külfet oluşturması halinde bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısının talebi üzerine hakim, kovuşturma aşamasında hükümden önce mahkeme tarafından imhasına karar verilecek. Tescilli markanın koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıl olacak. Bu süre, 10’ar yıllık dönemler halinde yenilenecek. 5 yıl içinde haklı bir sebep olmadan kullanılmayan markanın iptaline karar verilecek.
KLONLANMA İLE BULUNAN HAYVANA PATENT YOK
- Marka, sicilde gösterilebilir olması şartıyla kişi adları dahil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların biçimi olmak üzere her tür işaretten oluşabilecek.
- Menşe adı, mahreç işareti ve geleneksek ürün kapsamına girmeyen adlar, ürünlerin öz adı olmuş adlar, ürünün gerçek kaynağı konusunda halkı yanıltabilecek olan bitki tür ve çeşitleri, hayvan ırkları veya benzeri adlar, kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı adlar coğrafi işaret olarak tescil edilemeyecek.
- Tescil başvurusu yapılan bir markanın, tescil edilmiş marka ile benzerliği, karıştırılma ihtimali varsa reddedilecek.
- Görevli mahkeme, fikri ve sınai haklar hukuk ve ceza mahkemeleri olacak. Türk Patent ve  Marka Kurumu’nun aldığı kararlara karşı açılacak davalarda yetkili mahkeme, Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi olacak.
- Markaların Uluslararası Tescili Konusundaki Madrid Sözleşmesi ile İlgili protokol kapsamında yapılan bir uluslararası başvuru, Türk Patent ve Marka Kurumu’na doğrudan yapılan bir başvuruyla aynı sonuçları doğuracak.
- Patentin koruma süresi 20 yıl, faydalı modelin koruma süresi 10 yıl olacak.
- Çalışan buluş yaptığı takdirde işverene bildirecek.
- Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı buluşlar; insan klonlama işlemleri, insan eşey hattının genetik kimliğini değiştirme işlemleri, insan ya da hayvanlara önemli bir tıbbi fayda sağlamaksızın hayvanlara acı çektirebilecek genetik kimlik değiştirme işlemleri ve bu işlemler sonucu elde edilen hayvanlar patent verilerek korunmayacak.
KAYNAK: VATAN


KAPÜŞONLU SWEAT HANGİ KUMAŞTAN YAPILIR?

KAPÜŞONLU SWEAT HANGİ KUMAŞTAN YAPILIR?

Sweatshirt ve kapüşonlu sweatshirt, örme kumaş cinslerinden olan 2 ip ve 3 ip kumaştan yapılır.

İki - İplik: Ön ve arka yüzü birbirinden farklı, ön yüzü süprem görünümlü , arka yüzünde ise genellikle kalın ve atlamalı iplikler görünen, nispeten kalın örme kumaşlardır. Şardonlu ve şardonsuz olarak genellikle sweat t-shirt, kapüşonlu hırka, alt-üst eşofman yapımında kullanılır.

Üç - İplik: İki iplik ile aynı görünümlü olmakla beraber, daha tok ve kalın bir yapıya sahiptir. Şardonlu ve şardonsuz olarak genellikle iki iplik aynı kullanım alanlarına sahiptir.


Sweatshirt modelleri ve fiyatlarını internette bir çok sitede bulabilirsiniz. Bu sitelerden biri de www.ulustshirt.com sitesidir. Toptan fiyatlarını ve modellerini buradan inceleyebilirsiniz.